Telefon 0735 Noll Noll 69 63

MICKAN SANDELIN – JOVIS ATELJÉ – AKVARELL

Akvarell är en målningsteknik där färgen läggs på i transparenta skikt på ett tjockt, lätt sugande papper. Papper av högsta kvalitet är syrafritt och framställt av bomullslump. Det kan variera kraftigt i olika vithetstoner och tjocklek. Ytans ytstruktur kallas gräng och finns av flera slag.
Akvarell är flöde, färg, blandningar, brytningar och ursparningar – det är omedelbart och manar direkt känslorna i allt flöde och färg.
Akvarellmålning hör, enligt vissa, till de svårare målningsteknikerna.

Målaren, “akvarellisten”, använder papperets vithet för att ge färgerna högsta lyskraft. Man vill i akvarellen få fram en dialog med papperet, man får alltså inte täcka pappret till den grad att man inte kan skönja det under. Typiskt för akvarellmålning är att man inte målar vitt. Vita partier fås genom att man lämnar det vita papperet omålat. Vill man måla ljusa toner använder man sparsamt med färgpigment i vattenlösningen, och då lyser papperets färg lättare igenom. Vid akvarellmålning måste man ha en noggrann plan, antingen med en skiss eller genomtänkt inre bild. Det är svårt att ändra på något redan målat. Papprets yta kan bli förstörd, och måla över fungerar inte så bra, eftersom akvarellfärgen är transparent.

Akvarell är kulörernas kalligrafi. Förutsättningen är ständig rörelse och behärskning i skön förening.
När rörelsen blir för rigid eller när penselns syftning tappar fokus försvinner den dynamiska konstnärliga kvaliteten.
Akvarell kan vara otroligt vackert – skinande och pregnant.
Alla levande rörelser skapar avtryck i färg och form och i bästa fall en mening och en betydelse att förundras inför.

Jag jobbar gärna på fullark – men också halvark och kvartsark samt panorama.
Akvarell arken kan monteras upp bakom passepartout – glas och ram eller hängas upp fritt som ark på väggen.

Med rätt belysning kan det bli fantastiskt vackert – en riktig ögonfångare.

Kontakta mig gärna för att resonera runt motiv och idéer så kommer vi fram till rätt innehåll – storlek och pris för just dig!
(Jag målar och är mycket kunnig och erfaren i andra tekniker än de som presenteras här – akvarell – akryl – olja. Jag producerar gärna konstverk i tempera – collage – kol – lavering m.m.)

Enklast kan du bara beskriva motivet eller skicka ett foto på mailen.

Vänliga hälsningar!

Mickan